چالش صنعت نساجی تأمین مواد اولیه است
به گزارش سرویس خبر و گزارش نساجی امروز ، میهمانان این برنامه مهندس افسانه محرابی- مدیرکل دفتر نساجی، پوشاک و سلولزی وزارت صنعت- ، دکتر علیمردان شیبانی- عضو هیئت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران و ابراهیم هزار جریبی- مجری طرح پنبه کشور به صورت حضوری در استودیو حضور داشتند.همچنین علی جدی”رئیس کارگروه نساجی و نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس”،سیدرضا قاسمی شهری”مدیرعامل شرکت پتروشیمی شهید تندگویان”ورضا محتشمیپور”معاون عملیات و نظارت شرکت بورس کالای ایران”به صورت تلفنی پاسخگوی پرسشها بودند.
به گفته سرکار خانم محرابی : واحدهای ریسندگی با ظرفیت کامل کار میکنند و در بحث تحویل نخ ها به صورت نقدی پول میگیرند و یک ماه بعد، سفارش را تحویل میدهند.
ایشان تأکید کردند :سال گذشته ظرفیت ریسندگی کارخانجات۴۸هزارتن بودوظرفیت تولید پوشاک نیز حدود 20-25 درصد افزایش یافته است.
مهندس محرابی در پاسخ به این سوال که نیاز واحدهای نساجی به پنبه چه میزان است؛ گفت: تا سال گذشته به حدود ۱۲۰ هزار تن پنبه نیاز داشتیم که با توجه به افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی و بهرهبرداری از طرحهای توسعه در پایان سال گذشته، ۹۸ هزار تن واردات و ۶۰ هزار تن نیز پنبه تولید داخل مصرف شد که با توجه به افزایش نرخ ارز؛ پنبه وارداتی گرانتر است و نیازی به تعرفه ندارد.
مدیرکل دفتر نساجی، پوشاک و سلولزی وزارت صنعت، ضمن بیان این نکته که قیمت واردات پنبه ۱۰ هزار تومان گرانتر از پنبه تولید داخل است و افزایش تعرفه واقعاً هیچ توجیهی ندارد، افزود: با توجه به تحریم، مشکلات انتقال پول و … واردات پنبه به دشواری انجام میشودلذابه وزارت جهاد کشاورزی اعلام کردهایم تمام پنبههای تولید داخل راخریداری خواهیم کرد.
چالشهای تهیه مواد اولیه پتروشیمی
دکتر علیمردان شیبانی عضو هیئت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران- نیز بیان داشت: سالهای نه چندان دور، 270 هزار تن پنبه صادر میکردیم اما متأسفانه امروزه تولید پنبه در بهترین حالت 50 تا 60 هزار تن است و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی باید دلایل این عقب ماندگی را توضیح دهند.
وی ادامه داد:باتوجه به نصب و راهاندازی ماشینآلات جدید در کارخانههای نساجی، به حداقل 190-200 هزارتن پنبه نیاز داریم که به گفته خانم محرابی، 60 هزارتن پنبه توسط واحدهای داخلی تأمین میشود اما باید حدود 130-120 هزارتن پنبه وارد شود.
عضو هیئت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران در پاسخ به این سوال که آیا خواسته صنایع نساجی، کاهش تعرفه واردات پنبه است؛ گفت: درخواست صنعتگران نساجی، تأمین به موقع مواد اولیه مورد نیاز است با تلاشهای فراوان وزارت صنعت و انجمن صنایع نساجی ایران، تعرفه واردات پنبه از 20 درصد به 5 درصد رسید ولی همچنان چوب هزینههای بیمنطق و بیاساس را میخوریم در حالیکه تعرفه پنبه در کشورهای رقیب، صفر درصد است!
پنبه در مسیر حرکت رو به رشد
ابراهیم هزار جریبی مجری طرح پنبه کشور- که به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی در این برنامه حضور داشت؛ در مورد عقبماندگی تولید و افزایش واردات پنبه اظهار داشت: میانگین واردات پنبه در چند سال اخیر 60-65 هزار تن بوده و استثنائاً سال گذشته به دلیل تبعات تحریم 98 هزار تن واردات انجام شد.
وی یادآور شد: از دلایل افت تولید پنبه در ایران میتوان به وجود دلارهای ارزان در خدمت واردکنندگان پنبه، توجه صنعتگران نساجی به پنبهها وارداتی و از بین رفتن تعرفه واردات اشاره کرد و به این ترتیب سیصدهزار هکتار زمین پنبه به 70 هزار هکتار در اوایل دهه 90 رسید.
وی ضمن اعلام این مطلب که حرکت رو به رشد پنبه شروع شده افزود: تولید پنبه به 40 هزار تن هم رسید و در حال حاضر این رقم 70 هزار تن است و در سالجاری طبق پیشبینیها ، 80 هزارتن پنبه تولید خواهد شد؛ همچنین قرار است در سال آینده سطح زیرکشت پنبه به 120 هزار هکتار برسد.
انتقاد از تعرفه پنج درصدی واردات پنبه
علی جدی رئیس کارگروه نساجی و نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس- ابراز داشت: در کشور ما میزان مصرف پنبه تقریباً دو برابر حجم تولید این محصول است ولی هنوز برنامه حمایتی منظم و تعریف شدهای برای کشاورزان وجود ندارد تا کشاورزان به تولید و کشت بیشتر پنبه ترغیب شوند؛ پس برای رشد تولید پنبه، نیازمند برنامه منسجم و کاربردی هستیم تا کشاورزان را تحت حمایت خود قرار دهد.
جدی، میل بازار مصرف به پنبههای تولید داخل را به دلیل افزایش نرخ ارز دانست و گفت: به این ترتیب انگیزه کشاورز جهت کشت بیشتر پنبه افزایش یافته است پس تنها دلیل افزایش حجم تولید پنبه ناشی از برنامهریزی راهبردی وزارت جهاد کشاورزی نیست و در سالهایی که با جهش نرخ ارز روبرو بودهایم و توجیه واردات به شدت کاهش مییابد، تولید پنبه داخلی برای مصرف واحدهای ریسندگی، بافندگی و … افزایش پیدا میکند.
جدی ضمن انتقاد از تعرفه پنج درصدی واردات پنبه یادآور شد: معمولاً در اغلب کشورهای دنیا، تعرفهای بر واردات مواد اولیه وضع نمیشود و مشکل تولید پنبه در ایران، دلایل دیگری دارد. مشکل ما در زمان و میزان واردات است. به این معنی که حجم قابل توجهی پنبه روی دست کشاورزان پنبه کار باقی مانده است .ولی در همان حال رقم بالایی واردات پنبه صورت میگیرد و بازار داخلی با آشفتگی و اختلال مواجه میشود.
کف عرضه را ما تعیین نمیکنیم
سیدرضا قاسمی شهری مدیرعامل شرکت پتروشیمی شهید تندگویان- گفت: کف عرضه را ما تعیین نمیکنیم بلکه صنایع پایین دستی، قیمت را به ما اعلام مینمایند براین اساس طی 9 ماه ابتدای سالجاری، تمام تعهدات خود را در مورد عرضه مواد اولیه انجام دادیم و طبق آمار 394 هزار تن تولید داشتیم که با احتساب فروش سَلف و عرضه عادی هفتگی، 418 هزار تن به بورس عرضه کردیم یعنی 106 درصد از تولیدات به بازار داخلی اختصاص یافت. در گرید نساجی، 4 درصد مازاد بر کف عرضه که برای ما تعیین کردند، کالا به بورس تحویل دادیم.
دکتر شیبانی گفت: درد اینجاست که آذر سال98 ، قیمت یک کیلوگرم پلیپروپیلن 9800 تومان بود اما آذر امسال به 31 هزار و 256 تومان رسید! یعنی 400 برابر افزایش قیمت! کدام صنایع پایین دستی این چنین قیمتها را بالا میبرد؟!شرایط به نحوی است که ناچاریم به دلیل عرضه کم در بورس تا 60 درصد با همکاران خود رقابت کنیم.وی متذکر شد: مشکلات ما به پتروشیمی تندگویان محدود نمیشود و در زمینه تهیه پلیپروپیلن هم با چالشهای بسیاری مواجهیم. بارها درجلسات مشترک اعلام کردهایم هر هفته حداقل 8400 تن پلیپروپیلن باید دربورس کالا عرضه شودتازمانیکه این میزان عرضه میشد.کوچکترین مشکلی نداشتیم اما امروز این رقم به سه هزار تن هم میرسد.