بیدخوردگی فرش چیست

بید خوردگی فرش و راه های مقابله با آن چیست

بید خوردگی فرش و راه های مقابله

بید خوردگی فرش یکی از خطراتی که که فرش را تهدید میکند . یک اصطلاح عامیانه است که به فرش‌های پشمی آسیب می‌رساند. حشره بید پروانه کوچکی است به رنگ زرد که طول بدن آن به طور معمول ۱۲-۹ میلیمتر است.

بید ها به دو دسته تقسیم میشوند:

دسته اول شامل بیدهایی هستند که لباس را میجوند و دسته دوم شامل بیدهایی هستند که قالی را میجوند.

بید خوردگی فرش و راه های مقابله با آن

  • غذای بید پشم فرش است هنگامی که تمام پشم فرش را خوردند وبه چله رسیدند به ناحیه دیگر فرش میروند.بید ها زمانی به خود اجازه میدهند به سمت فرش بیایند که فرش در جای تاریک یا مرطوب بشد.
  • حشره ماده در محل تاخوردگی فرش‌ها و منسوجات پشمی، تخمگذاری می کند.یک بید پس از چهل نسل،در حدود ۴۲ کیلوگرم پشم را نابود کند.
  •  این حشره دربعضی از مواقع به صورت خیلی نامحسوس وارد منازل می‌شود .فضای تاریک، هوای مرطوب و دمای مناسب محیط مناسب برای ورود و فعالیت این حشرات را فراهم می‌کند.

راه تشخیص بید زدگی فرش و ترمیم آن

بید زدگی فرش را می‌توان از روی برخی نشانه‌ها مانند وجود حشراتی کوچک بر روی فرش با حرکت سریع، تار‌های بسیار ریز اطراف بافت فرش، لکه‌های سفید روی فرش که به مرور عمیق شوند،ذرات خاکستری کوچک بر روی سطح فرش، خورده شدن گره‌های پشت فرش و از بین رفتن بافت زمینه‌ای بخشی از فرش تشخیص داد.

در صورتی که سطح بید زدگی گسترده باشد، گرچه قابل ترمیم است، اما به صرفه نیست.اگربیدخوردگی درقسمت‌های مشخص ومحدودی ازفرش صورت گرفته باشد،ترمیم آن باید توسط رفوگر‌ها وکاملا بادقت انجام شود.

چگونه از بید زدگی فرش جلوگیری کنیم؟

بیدزدگی فقط به رطوبت وانبارداری فرش محدودنمی‌شود.فرش‌هایی که در قسمتی از آن‌هارفت و آمدکم است یاقسمتی از فرش که زیر مبلمان قرار گرفته در معرض خطرند.

  1.  بهترین راه برای جلوگیری و از بین بردن بید زدگی، زدودن گرد و غبار از میان پرز‌های فرش است؛ بنابراین توصیه می‌شود حداقل هفته‌ای یک بار تمام قسمت‌های یک فرش را به طور کامل جاروبرقی بزنید.
  2. برخی افراد تصور می‌کنند که بید زدگی فقط مخصوص قسمت‌های مرطوب فرش است در صورتی که محل تاخوردگی فرش‌ها یا قرار گرفتن در زیر اجسام سنگین این آسیب را بیشتر می‌کند؛ بنابراین اگر فرش‌های خود را در انبار قرار می‌دهید از تا زدن آن‌ها پرهیز کنید و به حالت رول در پارچه یا کاغذ قرار دهید.
  3. تا حد امکان اجسام سنگین مانند کمد، مبل و گلدان را بر روی فرش دستباف خود قرار ندهید. وجود اجسام سنگین و گلدان بر روی فرش دستباف به دلیل ایجاد رطوبت خطر بید زدگی فرش را افزایش می‌دهند.
  4. هنگام استفاده از ضدعفونی کننده‌ها و بخار مواد ضد بید برای فرش ها، احتیاط‌های لازم را رعایت کنید و دقت شود که قالی‌ها به طور کامل پهن شوند که با بخار مواد ضد بید اسپری شوند تا تمام حشرات به کلی نابود گردند.
  5. توصیه می‌شود برای انبار کردن فرش ها، غبارگیری و ضدعفونی کردن آن‌ها را انجام دهید.
  6. به یاد داشته باشید در صورتی که قالی به جای پلاستیک در کاغذ پیچیده شود، نگهداری از آن بهتر و راحت‌تر خواهد بود، زیرا از مهم‌ترین شرایط بیدزدگی یعنی رطوبت جلوگیری می‌شود.
  7. برای محافظت کامل از فرش‌ها در برابر بید زدگی می‌توان از مواردی مانند خوشه‌های سدر، کاغذ روزنامه، نفتالین، کلر و فلفل استفاده کرد.
  8.  فرش‌ها از گرد و غبار نیز آسیب خواهند دید. اگر جارو برقی مرتب و کامل نزنید و ذرات گرد و غبار از میان فرش خارج نشوند، هنگام شستشو با آب ترکیب شده و تشکیل لایه‌ای شبیه گل در انتهای پرز فرش می‌دهند که ضمن پوسیدگی زودرس؛ شرایط لازم برای بید زدگی فرش به دلیل تجمیع گرد و غبار فراهم می‌شود.
  9. در صورتی که شواهدی از بید زدگی روی فرش‌ها را مشاهده کردید،هر چه سریع‌تر با محلول ضد بید آن‌ها را شستشو دهید.

باتشکر

منبع : باشگاه خبرنگاران جوان

مقالات مرتبط : 

عوارض وحشتناک تمیز نبودن فرش

لفافه دوزی و مراقبت از ریشه فرش

⇒ سایر مطالب ⇐